FogszabályzásFájdalmas-e a fogszabályozás?

 

A Fájdalom szubjektív dolog.

A fogszabályozás során a fogakat mozdítjuk, ami esetenként jár egy húzó-feszítő érzéssel, de ez semmiképpen nem lehet éles fájdalom!!! Egyrészt a fogszabályzó aktiválása során mindig figyelembe kell venni az egyéni tűrőképességet, másrészt a készülékek olyan „biológiai erővel” dolgoznak, amiket a páciens gyakorlatilag nem érez.

A fogszabályzó felhelyezése után a száj belső felszíne pár napon belül hozzászokik (kissé megvastagszik) a fogszabályzóhoz.

Természetesen mindig felvilágosítjuk és ellátjuk a pácienst pár eszközzel, tanáccsal, amivel könnyedén átvészelheti a nehezebb napokat.

 

 

Mit kell tenni, ha fogat szeretnénk szabályoztatni?

 

Mindenképpen az az első lépés, hogy keresse fel fogorvosát, ahol átvizsgálják a fogazatát.

Fogszabályzót csak szanált fogazatra lehet tervezni. A fogak konzerváló ellátása (fogtömések), fogkő eltávolítása fontos a fogszabályzás előtt, hiszen így tudunk hosszú távra tervezni.

Rtg felvételre is van szükség, de, hogy milyen fajta rtg/rtg-ek/, az az első vizsgálat során derül ki. Így azt nem kell feltétlenül hozni az első alkalommal.

MI IS A CÉLJA A FOGSZABÁLYOZÁSNAK?

 

EGY JÓL FUNKCIONÁLÓ FOGAZAT, amihez hozzátartozik a jól működő rágóizomzat és ízület.

EGY ESZTÉTIKUS, SZÉP MOSOLY, amivel elégedett a páciens.

 

A jól működő fogazat elengedhetetlen feltétele a TEST egészségének!

Az elégedett mosoly pedig a LÉLEK épségének…

 

Van-e korhatár?

Nincs. Akadálya lehet/pl:fix fogpótlások,nem megfelelő szájhigiénia, fogágybetegség/ De a mai modern szájápolási és fogmegtartó kezeléseknek köszönhetően egyre inkább nő az igény a fogszabályozásra a 40-50 éves korosztály körében is.

Gyakorlatilag alsó korhatár sincs, hiszen vannak speciális esetek(pl .állcsont fejlődési rendellenességei),amikor akár egész kis korban elkezdjük a kezelést.

 

Gyakran hallják tőlem szülők, páciensek: „Én hozott anyagból dolgozom.”

 

Nagyon fontosak az óvodai, iskolai fogászati szűrővizsgálatok, ahol időben felfedezik az esetleges problémákat!! Hiszen a szülő már csak akkor hozza gyermekét, ha látványos, esztétikailag zavaró eltérést lát. Vannak olyan (a szülő által észrevehetetlen) eltérések, amik már akár 4-5 éves korban kezelést igényelnek.

Itt fontos megemlítenem a PREVENCIÓT: Egy időben használt fogszabályzóval a gyermek fejlődését tereljük jó irányba, ezzel MEGELŐZVE az amúgy kialakuló súlyos eltérést.

 

14-15 éves kortól már „felnőttkori” fogszabályozásról beszélhetünk.

Miért is?  : Gyakorlatilag az állcsont fejlődése befejeződött, az izom és ízületi funkciók kialakultak…jól vagy rosszul…

Ettől a kortól már más típusú (főleg fixen felhelyezett) fogszabályzóra van szükség.

 

A fogszabályozás egy évekig tartó folyamat, akár egy gyermek fejlődésének végig kísérése, akár egy felnőttkori kezelés, mindenképpen kitartást, türelmet igényel a páciens(és/vagy szülő) részéről.

De a legjobb fogszabályozó szakorvos sem ér el eredményt együttműködés nélkül!!!

 

Így munkám során mindig arra törekszem, hogy elfogadtassam, akár még meg is szerettessem a fogszabályzó viselését a páciensekkel. Erre minden korosztálynál más-más módon ugyan, de van lehetőség. A mindenre kiterjedő tájékoztatás, a lehetőség szerinti esztétikai igények kielégítése(színes? v. láthatatlan?) , a folyamatos bíztatás, motiválás, mind hozzátartozik.

 

Az eddigi eredményeimet csak részben köszönhetem a folyamatos képzéseknek, amiken rendszeresen részt veszek. A jól képzett fogtechnikusi és dentálhigiénikusi háttér is elengedhetetlen. De az éveken át kitartó, közreműködő szülő, páciens nélkül sosem érnénk célba..és mi a cél?  Egy elégedett mosoly távozáskor…