FogbeültetésFogbeültetés: A foghiány elsősorban esztétikailag zavarja  szemünket azonban fogászati szempontból több. Megváltozik a harapás, aminek következtében megdőlhetnek és kiemelkedhetnek a fogak. Ilyenkor javasolt a fogbeültetés, implantáció. A műtét során az elvesztett fog helyére műgyökeret ültetnek, a csontosási idő után erre kerül fel a végleges fogpótlás. Ez utóbbi lehet korona, híd, de a műgyökér fogsorok rögzítésére is alkalmas. A bevatkozás kizárólag előzetes konzultáció, röntgen és ct, vizsgálatokat követően végezhető. 

Fogaink bármi okból való elvesztése komoly traumát jelenthet. Az pótlásra használatos koronák és kivehető protézisek sokak szám0ára meglehetősen kényelmetlenek, és esztétikailag sem kielégítők. Számukra lehet megoldás az implantáció.

Negyven évvel ezelőtt egy svéd  professzor jött rá, hogy az akkoriban állatkísérletekben használatos titán alapú fémlemezek egészen különleges tulajdonsággal rendelkeznek: képesek a csonttal erősen összenőni. Ez a felfedezés új korszak kezdetét jelentette az orvostudományban. Azóta alkalmazzák a titánt az ízületi sebészetben törött csontok egyesítésére, elveszett szövetek pótlására, a forma helyreállítására, és nem utolsó sorban, a fogászati implantációban. A titán képes magához kapcsolni a víz, a nátrium, kálcium, klór, foszfát molekulákat, fehérjéket, amelyhez a csontszövet fehérjestruktúrái később kötődni képesek. Pontosan fogalmazva nem fog-, hanem műgyökér-beültetésről van szó, melynek ma már több mint száz fajtája ismeretes. A legelterjedtebbek az ún. csavarimplantátumok, melyek behelyezése nem túl bonyolult, de pontos előkészületeket, nagyfigyelmet.és szakmai hozzáértést követel.

A beavatkozás előtt a műtétet végző orvos állapotfelmérést végez, azaz feltérképezi a páciens anatómiai adottságait, laborvizsgálatokat rendelt, elsősorban a véralvadási és vércukor adatokra koncentrálva. A fogbeültetéshez ugyanis jó általános egészségi állapot és megfelelő csontmagasság és csontvastagság szükségeltetik. Ez utóbbi alkalmasságát a röntgenfelvételek döntik el. A műtét utáni gyógyulás szempontjából a kezelőorvos fontos információkat gyűjt a beteg táplálkozási és dohányzási szokásairól is. A beépített foggyökerek száma és elhelyezkedése természetesen attól függ, hogy hány fogról van szó. Teljes fogsor elkészítéséhez például alul hat, felül hét-nyolc gyökér elkészítése szükséges, és ezekre a gyökerekre 3 hónap múltán illeszkedik majd a külön megtervezett fogazat.

Az implantáció alkalmas bármilyen életkorban a fogak pótlására, akár egy fogról, vagy teljes foghiányról van szó. A gyakorlat azt mutatja, hogy a titán implantátum beültetése jelentős mértékben csökkenti a fogágy sorvadását is, ezért célszerű a fog vagy fogak elvesztése után minél hamarabb elvégezni. A fogbeültetés különösen alkalmas a balesetekben kitört fog pótlására, ha a mellette lévő fog ép, és tulajdonosa nem akarja lecsiszoltatni. Így lehet megoldani kisebb hidak elkészítését, amennyiben a hiányt határoló fogak épek, vagy a hidat tartandó hátsó fogak hiányoznak.
Csontpótlás válik szükségessé abban az esetben, amikor nem áll rendelkezésre megfelelő vastagságú csont, amely az implantátum viselésére alkalmas lenne. A csontpótlás során alkalmazott anyag lehet a páciens saját csontjából nyert ún. autotranszplantátum vagy mesterséges úton előállított csontpótló anyag. Az eljárás az alsó és felső állcsonton egyaránt kivitelezhető

A műtét helyi érzéstelenítésben történik, így szinte teljesen fájdalommentes, egy fog pótlása nem jelent nagyobb terhelést egy egyszerű foghúzásnál. A beavatkozás után felléphetnek apró kellemetlenségek (duzzanat, fájdalom), ezeken gyógyszerekkel lehet segíteni. A szájhigiénés szabályok szigorú betartása nélkül nem képzelhető el a hosszú távú siker. Az implantátumok ugyan erősebben kötődnek a csonthoz, mint a természetes fogak, ugyanakkor az ínnyel való kapcsolatuk sokkal gyengébb. Ennek következtében a nem megfelelő fog- és szájápolás nagyobb rombolást képes véghez vinni a beültetett fogak körül, mint egyébként. Ám ha a páciens betartja az előírásokat az implantátum akár egy életen át kitarthat.

A műtéti eljárás menete az alábbi videóban megtekinthető.